Superfoodit trendaa: moringa

Superfoodit ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Nämä ravinnerikkaat elintarvikkeet lupaavat monia terveyshyötyjä, ja niiden suosio näkyy selvästi terveys- ja hyvinvointialalla. Moringa on yksi näistä trendikkäistä superfoodeista, joka on saanut paljon huomiota sen ravintosisällön ja mahdollisten terveysvaikutusten vuoksi.

Moringa, joka tunnetaan myös nimellä ”mirakkelipuu”, on kotoisin Himalajan alueilta Pohjois-Intiasta. Se on nopeasti levinnyt ympäri maailmaa, ja sitä arvostetaan sen monipuolisten käyttömahdollisuuksien vuoksi. Moringa on tunnettu erityisesti sen korkeasta ravinnepitoisuudesta, mukaan lukien vitamiinit, mineraalit ja kasviperäiset yhdisteet.

Moringan ravintosisältö

Moringa on poikkeuksellisen ravinteikas. Se sisältää runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja, jotka ovat tärkeitä immuunijärjestelmän toiminnalle ja iholle. Lisäksi moringassa on kaliumia, kalsiumia ja rautaa, jotka ovat elintärkeitä monille kehon toiminnoille. Erityisesti sen korkea proteiinipitoisuus tekee siitä arvokkaan lisän kasvisruokavalioon.

Tämän lisäksi moringa sisältää yhdisteitä, jotka voivat vaikuttaa antioksidanttisesti ja tulehdusta ehkäisevästi. Tämän vuoksi sitä tutkitaan potentiaalisena apuna monien kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen ja sydänsairauksien, hoidossa. Moringan lehtiä voidaan käyttää monella tavalla, kuten kuivattuna jauheena, teessä tai lisäaineena ruoissa.

Moringan terveysvaikutukset

Moringan terveysvaikutukset ovat herättäneet laajaa kiinnostusta. Sen on raportoitu tukevan immuunijärjestelmää ja auttavan alentamaan kolesterolitasoja. Lisäksi moringan antioksidanttiset ominaisuudet voivat suojata soluja vaurioilta ja edistää yleistä terveyttä. Kuitenkin on tärkeää huomata, että vaikka alustavat tutkimukset ovat lupaavia, moringan terveysvaikutuksia on tutkittava vielä tarkemmin.

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että moringa voi auttaa verensokerin säätelyssä, mikä on erityisen hyödyllistä diabetesta sairastaville. Sen anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat myös auttaa lievittämään tulehdusta ja kipua, mikä tekee siitä potentiaalisen luonnollisen vaihtoehdon tulehduksellisten sairauksien hoidossa.

Moringan käyttö ja annostus

Moringaa voi käyttää monin eri tavoin. Yleisimpiä käyttötapoja ovat kuivattu lehtijauhe, kapselit ja tee. Kuivattua jauhetta voidaan lisätä smoothieihin, jogurtteihin tai leivonnaisiin lisäämään ravintoarvoa. Moringan maku on hieman pähkinäinen, mikä tekee siitä miellyttävän lisän moniin ruokiin.

Uutinen: Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsi Adukin Moringajauheen vuoden 2024 SuperRuoka-sarjan voittajaksi. Moringapuun lehdistä valmistetusta jauheesta onkin muodostumassa varsinainen villitys hyvinvoinnistaan kiinnostuneiden keskuudessa. Syy suosioon on simppeli: moringanlehtien ainutlaatuinen ravinnetiheys.     

“Ihmeiden puuksikin” tituleerattu Moringa oleifera on Pohjois-Intiasta peräisin oleva nopeakasvuinen puulaji, jonka lehtiä on perinteisesti käytetty sekä ravintona salaateissa ja lisukkeissa että kasvilääkinnässä verensokeria tasapainottavien ja monipuolisesti hyvää tekevien ominaisuuksiensa ansiosta. Moringanlehdet sisältävät useita kymmeniä ravintoaineita, muun muassa antioksidantteja, A-, B-, E- ja K-vitamiineja, aminohappoja sekä mineraaleista kalsiumia, rautaa, magnesiumia, seleeniä ja sinkkiä.

Juuri ravinnetiheyden vuoksi Suomen Terveystuotekauppiaiden liitto palkitsi Adukin Moringanlehtijauheen vuoden 2024 SuperRuoka-tunnustuksella. Tärkeitä valintakriteereitä olivat myös eettinen ja läpinäkyvä tuotanto, monipuoliset terveyshyödyt ja ajanmukaisuus.

Moringan suosio on viime vuosina kasvanut merkittävästi maailmanlaajuisesti ja trendi näkyy myös meillä. Moringan maailmanmarkkinoiden odotetaan kasvavan vuosittain noin 10 prosenttia vuodesta 2021 vuoteen 2028. Tutkimuksissa moringan on osoitettu tarjoavan useita terveyshyötyjä, kuten tukea tulehdusreaktioiden hallinnassa, verensokerin ja kolesterolin säätelyssä sekä toimia antioksidanttina. Näiden ominaisuuksien ansiosta moringajauhe on houkutteleva valinta niille, jotka haluavat parantaa ruokavalionsa laatua ja edistää terveyttään luonnollisella tavalla.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö

Eettistä tuotantoa ihmistä ja luontoa kunnioittaen

Adukin maahantuoma moringanlehtijauhe tuotetaan eettisesti Espanjan Cajizisssa sijaitsevalla Andrés Martínezin pientilalla luomuna viljeltyjen moringapuiden lehdistä.

Espanjan ilmastoon oivallisesti sopeutuneet moringapuut tuottavat satoa maaliskuusta lokakuuhun. Moringan viljelyssä hyödynnetään pientilan omia siemeniä, ja maata lannoitetaan luonnollisella kasvilannoitteella, jota on valmistettu tilalla jo viiden sukupolven ajan. Moringanlehtisatoa korjataan 20 päivän välein, ja lehdet kuivataan hyvin hellävaraisesti, jotta kaikki arvokkaat ravinteet säilyvät tallella.

Vuoden SuperRuokana palkittu Adukin Moringanlehtijauhe on valmistettu ainoastaan luomuviljellyistä moringanlehdistä eikä joukkoon ole lisätty mitään ylimääräistä.

Moringajauhe: ravintorikas ripoteltava smoothien tai ruoan joukkoon

Moringajauheen muodossa “ihmeiden puun” lehtien ravitsemuksellisista avuista pääsee nauttimaan hyvin helposti. Moringanlehtijauhe sopii monipuolisesti käytettäväksi leivonnassa ja ruoanlaitossa, esimerkiksi salaateissa ja keitoissa. Sitä voi myös näppärästi lisätä esimerkiksi jogurttiin, puuroon, smootheisiin ja moniin muihinkin juomiin. Käteväkäyttöisen jauheen avulla ruokansa ravinnetiheyttä saa parannetuksi hyvin helposti ja herkullisesti.

Vastaa